ZÖLD MINŐSÍTÉS elnyertük!

Boglárka Vendégház - Mátraszentimre

Tegyünk együtt a környezetért !

A Zöld Minősítés díj elindításával a Fiatal Családosok Klubjának Egyesületének célja, hogy a környezettudatos és zöld gondolkodásmódra nyitott szolgáltatóhelyeket összefogja és működésüket segítse.

Egyben képviseljük a környezetbarát és tudatos fogyasztói magatartást a magyarországi családok életében is – közösségépítésen, ismeretterjesztő kampányokon és rendezvényeken keresztül.

A díj elnyerésével a megfelelt szolgáltatóhely igazolást kap a környezettudatos működésmódjáról, amelyet hivatalos minősítésként használhat a marketing megjelenésekben is. Emellett, amíg a díj kötelékébe tartozik a sikeresen regisztrált szolgáltatóhely, a pályázat forrásain keresztül segítjük működésüket marketing és gazdasági oldalról is.

Ezzel teszünk azért, hogy Magyarországon kialakuljon a valódi tudatos fogyasztói társadalom tudományos alapelvek mentén, ugyanakkor a szolgáltatói szektor résztvevői ne hátrányként éljék meg a változó értékeket, hanem lehetőségként, ahol versenypiaci előnyhöz juthatnak.

Mi a Zöld Minősítés díj?

A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete hisz abban, hogy a fenntartható és gyermekeink, unokáink számára is élhető jövőért azonnal tennie kell mindenkinek. A felelős magatartású és tudatos fogyasztónak ugyanolyan fontos szerepe van a környezetvédelemben, mint a törvényhozóknak, civil szervezeteknek és szolgáltatóknak.

A Zöld Minősítés díj célja, hogy egy közösségbe gyűjtse és támogassa a környezettudatos működésre nyitott szolgáltatóhelyeket, és közösségformáló kampányokon keresztül megismertesse őket a magyarországi családokkal.

Miért a Zöld Minősítés díj?

A Magyarországon jelenleg elérhető, különböző gazdasági szektorokban saját védnökkel rendelkező környezettudatosságot támogató védjegyek célja az exkluzivitás. A legtöbb, szolgáltatói szektorban működő céget erősen érintették a COVID-19 hatásai, emiatt a stabil és hűséges vendégkör kialakítása még fontosabbá vált, mint eddig bármikor. Sajnos számtalan szervezet sodródott a tűréshatára szélére, ahol már valóban a túlélés a cél, és nem feltétlenül van lehetőségük plusz marketing kampányokkal ügyfélkört szerezniük. A magyar társadalomban is egyre inkább erősödik a környezettudatosság, és ezzel együtt a tudatos fogyasztói magatartás, ami újabb kihívásokat és igényeket támaszt a szolgáltatói szektor tagjaival szemben.

A Zöld Követ Egyesület szakmai meglátásai alapján kialakított Zöld Minősítés díj ezekre a problémákra is szeretne választ adni. Egyúttal vonzóvá is tenni a leendő partnerei számára a hosszútávon és stabil környezettudatos működésmódot. Elsősorban a környezettudatos attitűdök és nyitottság alapján kínálunk partneri kapcsolatot a díjat elnyerő szervezeteknek.

Mi a környezettudatos attitűd?

Olyan szemléletformák és intézkedések csoportja, amellyel közvetve vagy közvetlenül támogatja az azt képviselő szervezet a környezettudatos működésmódot. A Zöld Minősítés díj elnyerése során ilyen környezettudatos attitűdnek számít például a vendéglátóegységek esetében, ha a fogyasztás után megmaradt ételt elcsomagolják a vendég kérésére.

 

És hogy te mit tudsz tenni? Mutatjuk!

 

⦁ Érkezz tömegközlekedéssel, a buszok rendszeresen járnak Gyöngyös és Pásztó felől is. Ha mindenképpen kocsival érkeztek, próbáljatok meg minél többen egy autóval jönni

⦁ Vigyázzatok az általunk ajánlott természeti kincsekre, ha meglátogatjátok őket!

⦁ Fogyasszatok csapvizet az ásványvíz helyett! Elterjedt tévhit, hogy az ásványvíz minősége jobb a csapvíznél, Magyaroroszágon a csapból érkező víz minősége kiváló.

⦁ Ha dohányzol, sose dobd el a csikket. Tudtad, hogy a természetbe kikerülő cigarettacsikkek az óceánokban leggyakrabban előforduló hulladékok közé tartoznak? A halak számára halálos dózissal ér fel, ha négy napon keresztül úszkálnak csikkel szennyezett vízben (literenként 1 db csikknek megfelelő koncentrációval számolva).

⦁ Utazz, nyaralj itthon. Ha kikapcsolódásra, nyaralásra kerül sor, akkor is dönthetsz a környezettudatosabb megoldások mellett. Az egész már a tervezésnél indul. Tudtad például, hogy a turisták energiafogyasztásának 90%-a magára az oda-, majd visszaútra fordítódik?

⦁ Beszélj róla a barátokkal, ismerősökkel! Törekszel a környezettudatosabb életmódra? Ökoszálláshelyen nyaraltál? Belevágtál a komposztálásba, energiatakarékosra cserélted az égőket? Bármi és bármilyen kicsi is legyen az, amivel előrébb léptél, legközelebb meséld el a barátaidnak, amikor arra kerül sor, kivel mi a helyzet! Méltán lehetsz büszke magadra!

⦁ Használd fel a kávézaccot! Ha szoktál kávézni, a keletkező zaccot még véletlenül se dobd ki! Számos módon láthatod még hasznát: keverd bele a virágok földjébe, kis méz és szőlőmagolaj segítségével készíts belőle arc- és testradírt

⦁ Csatlakozz a 30 napos hulladékmentes kihíváshoz! Az alábbi oldalon többet is megtudhatsz róla: https://korforras.hu/30_napos_hulladekmentes_kihivas/

⦁ Szedj fel naponta egy darab szemetet! Bosszankodtál már azon, hogy mennyi szemét hever szanaszét az utcákon? Zavarja a szemed, hogy tele a bokor alja palackokkal? Ha igen, megteheted ezt az egészen apró lépést, ami csakis rajtad múlik:⁠ hajolj le a szemétért, majd dobd ki a közeli kukába. Példamutatás és egy szebb környezet lesz a rövid mozdulat megtételének eredménye.⁠

⦁ Töltsd újra a kulacsod a Közkutak alkalmazás segítségével. Kirándulsz, és újratöltenéd a kulacsod vízzel, de nem tudod merre indulj el? Ha van okostelefonod, vedd elő, nyisd meg a Közkutak alkalmazást, és keresd meg a térképen a hozzád legközelebb eső helyet!⁠

⦁ Gyűjtsd össze a használt elemeket! A használt elemek jelentős része sajnálatos módon nem kerül külön visszagyűjtésre, így a kommunális hulladékkal együtt az égetőkbe kerülve szennyezi a levegőt, illetve a hulladéklerakókban a talajvizet.

⦁ Utazáskor válassz ökoszállásokat, mint minket. 😊