Health & Nature Mátra program
Egy kortynyi lélegzet az egészségért!

Boglárka Vendégház - Mátraszentimre

Igyál, lélegezz és csatlakozz! Tegyünk együtt a környezetért.

 

A Health & Nature Mátra programot azért hoztuk létre, hogy közösön tehessük meg a lépéseket egy egészségesebb és környezetbarátabb élet felé.

A program lényege, hogy mi, vendéglátók is megtesszük a mi részünket (lásd lentebb a listát) és ezért cserébe mi is kérünk pár apróságot vendégeinktől.

Ne gondoljatok nagy dolgokra, ezek mind csak kis apróságok, melyek mégis nagy hatással vannak a környezetre és a saját egészségünkre.

Már azzal, hogy minket választasz is sokat teszel az ügy érdekében. 😊

Csatlakozzatok hozzánk és lássátok milyen eredményeket érhetünk el együtt!

Vess egy pillantást arra, mi mit teszünk a környezetbarátabb és egészségesebb élet érdekében:

⦁ A vendégházra és saját otthonunkra is napelemeket szereltettünk fel

⦁ szelektíven gyűjtjük a hulladékot és kupakokat gyűjtünk rászoruló gyerekeknek.

⦁ Stresszmentes övezetet biztosítunk vendégeinknek.

⦁ Védjük a környezet természeti kincseit és ezeket ajánljuk az idelátogatóknak kikapcsolódásra.

⦁ Környezetbarát, hulladékmentes tisztítószereket használunk minden takarításnál, amelyeket vagy mi készítünk el házilag, vagy Gyöngyösön szerezzük be őket az Ökogalériában.

⦁ A vendégházban és otthonunkban is energiatakarékos égőket használunk.

⦁ Gyakorlatokat biztosítunk (japán reggeli vízkúra, légzőgyakorlatok, erdőmerülés, reggeli jóga) a testi lelki egészségért az üdülés alatt, melyeket mi magunk is napi szinten elvégzünk (biztosan állíthatom, hogy kimondottan hasznosak -szerk.).

⦁ Nagyszerű élményeket, kirándulásokat ajándékozunk ballagásra, szülinapra, karácsonyra pl.: családtagoknak/volt osztályfőnököknek.

⦁ Felhasználjuk a kávézaccot, pl.: belekeverjük a virágok földjébe, ezzel nitrogénben és egyéb fontos elemekben gazdag forrást biztosítva nekik vagy arc-és testradírt készítünk belőle

⦁ Kulacsokat használunk egyszer használatos palackozott vizek és üdítők helyett.

⦁ Mindent, amit csak tudunk megjavítunk ahelyett, hogy újat vennénk.

⦁ Telefonon jegyzetelünk és nyomtatáskor a lap mindkét oldalára nyomtatunk.

⦁ Használt elemeket gyűjtünk, ezáltal megakadályozva, hogy azok szennyezzék a levegőt, a talajt és a talajvizet.

 

És hogy te mit tudsz tenni? Mutatjuk!

 

⦁ Érkezz tömegközlekedéssel, a buszok rendszeresen járnak Gyöngyös és Pásztó felől is. Ha mindenképpen kocsival érkeztek, próbáljatok meg minél többen egy autóval jönni

⦁ Vigyázzatok az általunk ajánlott természeti kincsekre, ha meglátogatjátok őket!

⦁ Fogyasszatok csapvizet az ásványvíz helyett! Elterjedt tévhit, hogy az ásványvíz minősége jobb a csapvíznél, Magyaroroszágon a csapból érkező víz minősége kiváló.

⦁ Ha dohányzol, sose dobd el a csikket. Tudtad, hogy a természetbe kikerülő cigarettacsikkek az óceánokban leggyakrabban előforduló hulladékok közé tartoznak? A halak számára halálos dózissal ér fel, ha négy napon keresztül úszkálnak csikkel szennyezett vízben (literenként 1 db csikknek megfelelő koncentrációval számolva).

⦁ Utazz, nyaralj itthon. Ha kikapcsolódásra, nyaralásra kerül sor, akkor is dönthetsz a környezettudatosabb megoldások mellett. Az egész már a tervezésnél indul. Tudtad például, hogy a turisták energiafogyasztásának 90%-a magára az oda-, majd visszaútra fordítódik?

⦁ Beszélj róla a barátokkal, ismerősökkel! Törekszel a környezettudatosabb életmódra? Ökoszálláshelyen nyaraltál? Belevágtál a komposztálásba, energiatakarékosra cserélted az égőket? Bármi és bármilyen kicsi is legyen az, amivel előrébb léptél, legközelebb meséld el a barátaidnak, amikor arra kerül sor, kivel mi a helyzet! Méltán lehetsz büszke magadra!

⦁ Használd fel a kávézaccot! Ha szoktál kávézni, a keletkező zaccot még véletlenül se dobd ki! Számos módon láthatod még hasznát: keverd bele a virágok földjébe, kis méz és szőlőmagolaj segítségével készíts belőle arc- és testradírt

⦁ Csatlakozz a 30 napos hulladékmentes kihíváshoz! Az alábbi oldalon többet is megtudhatsz róla: https://korforras.hu/30_napos_hulladekmentes_kihivas/

⦁ Szedj fel naponta egy darab szemetet! Bosszankodtál már azon, hogy mennyi szemét hever szanaszét az utcákon? Zavarja a szemed, hogy tele a bokor alja palackokkal? Ha igen, megteheted ezt az egészen apró lépést, ami csakis rajtad múlik:⁠ hajolj le a szemétért, majd dobd ki a közeli kukába. Példamutatás és egy szebb környezet lesz a rövid mozdulat megtételének eredménye.⁠

⦁ Töltsd újra a kulacsod a Közkutak alkalmazás segítségével. Kirándulsz, és újratöltenéd a kulacsod vízzel, de nem tudod merre indulj el? Ha van okostelefonod, vedd elő, nyisd meg a Közkutak alkalmazást, és keresd meg a térképen a hozzád legközelebb eső helyet!⁠

⦁ Gyűjtsd össze a használt elemeket! A használt elemek jelentős része sajnálatos módon nem kerül külön visszagyűjtésre, így a kommunális hulladékkal együtt az égetőkbe kerülve szennyezi a levegőt, illetve a hulladéklerakókban a talajvizet.

⦁ Utazáskor válassz ökoszállásokat, mint minket. 😊

A testi lelki egészségért készült gyakorlatok összeállításában Herperger Hajnalka volt a segítségünkre.
A programot Herperger Hajnalka ötlete alapján Ivicz Boglárka állította össze.